aug
9

Demszky pofátlanságának határai, tessék nevetni - a Margit híd számokban


A Fővárosi Közgyűlés pénzügyi bizottsága kedd délelőtti ülésén a Strabag-Hídépítő konzorcium ajánlatát választotta a Margit híd felújítására. A konzorcium 20,8 milliárd forint plusz ÁFA-ért vállalja a munkát.


Magyarország legdrágább hídja a Megyeri híd. Hossza 1861 méter (63 milliárd), tehát méterenként 34 millió forintért épül. A Margit híd hossza: 607 méter. Ha a Megyeri híd 34 millió/méteres árával számolunk, akkor 18,2 milliárdba kerülne egy új Margit híd. Tehát még akkor is spórolna az ország, ha felrobbantanák az egészet, és újra építenék.


Németország leghosszabb hídját avatták fel 2007-ben, ami az észak-német Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományt köti össze az idegenforgalmáról nevezetes, Balti-tengeri Rügen-szigetével. 

- A német híd 4200 méter, a Megyeri híd 1861 méter, a Margit híd pedig 660 méter hosszú. 

- A német hidat két év alatt húzták fel, a Megyeri hidat szintén 2 év alatt építették meg, a Margit hidat pedig a tervek szerint 14 hónap alatt újítják fel. 

- A német híd 125 millió euróba (33 milliárd forintba), a Megyeri híd 63 milliárd forintba került, a Margit híd felújítása pedig (optimistán!) 20 milliárd forintba fog kerülni. 

- Magyarország legdrágább hídja a Megyeri híd. Hossza 1861 méter (63milliárd), tehát méterenként 34 millió forintért épül. 

- A Margit híd hossza: 607 méter. Ha a Megyeri híd 34 millió/méteres árával számolunk, akkor 18,2 milliárdba kerülne egy új Margit híd. Tehát még akkor is spórolna az ország, ha felrobbantanák az egészet, és újra építenék... 

A németek 7,8 millió forintért építettek 1 méter hidat, a Megyeri hídnál ez 33,8 millió, vagyis négyszeres áron húzták fel. Nem 20 százalékkal drágábban, hanem 400 százalékkal drágábban. A Margit felújítása pedig 30 millióba fog kerülni méterenként. 

Vagyis a németek egynegyed annyiért építettek egy vadonatúj hidat, mint amennyiért itthon építenek vagy felújítanak egyet... 

"...Az előterjesztő jelzi azt is, hogy az árak a Főmterv Zrt. 2007-es becslésére épülnek, és azok 30-50 százalékkal is növekedhetnek. Egyebek közt azért, mert a gazdasági válság miatt ugrásszerűen drágultak a banki finanszírozási költségek, emelkedik az áfa, az acél világpiaci ára és az infláció." 

2007-ben a hengerelt acél 500 EUR, tavaly ilyenkor 750 EUR, most meg 375 EUR.

 

Forrás: gondola.hu, index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://rosehill.blog.hu/api/trackback/id/tr591298369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása